Je baby en huisdier(en)

Een combinatie die nogal wat aandacht vereist, want je baby’tje zal toch echt moeten wennen aan je huisdier, en andersom. Ik vertel je graag hoe je de kennismaking tussen je baby’tje en je huisdier zo goed mogelijk laat verlopen. Lees snel verder en voorkom situaties die je liever voorkomt.

Aandacht

Je huisdier krijgt nu waarschijnlijk alle aandacht van de wereld. Heel fijn voor je hond of kat maar straks is je baby’tje geboren en staat hij/zij ineens op de eerste plek. En dat ligt bij de meeste honden en katten nogal gevoelig… Probeer je huisdier alsnog voldoende aandacht te geven als je kindje eenmaal geboren is. En wil je bijvoorbeeld wat dingen veranderen in huis, zoals de slaapplek van je huisdier, begin hier dan alvast mee tijdens je zwangerschap. Zo kan je huisdier alvast aan de nieuwe situatie wennen en komt niet alles tegelijk. Dit geldt natuurlijk ook als je hond of kat bijvoorbeeld niet meer op de bank mag springen/liggen. Leer hem dit alvast af, zodat je straks niet ineens de ‘boeman’ uit hoeft te hangen. Vergeet je huisdier dus niet. Geef hem de aandacht die hij, net als je baby’tje, verdient!

Samen met je baby’tje

Het allerbelangrijkste is dat je huisdier goed luistert en met kinderen om kan gaan. Merk je dat hij het niet zo op kinderen heeft? Ga dan de confrontatie aan voordat je baby’tje geboren is en zorg ervoor dat hij aan kindjes went. Het moet natuurlijk wel veilig en mogelijk zijn, maar anders kun je altijd nog advies vragen aan een deskundige. Ook al luistert je huisdier goed en kan hij overweg met kinderen, laat hem nóóit alleen met je baby’tje!

Probeer ervoor te zorgen dat je huisdier en je baby’tje samen een band opbouwen. Je huisdier moet de aanwezigheid van je baby’tje leuk gaan vinden. Tip: geef je huisdier aandacht als je baby wakker is. Als je dit doet als je baby slaapt gaat je huisdier de afwezigheid van je baby juist leuk vinden, en dat is natuurlijk juist wat je niet wil. Zijn ze bij elkaar in de buurt? Probeer je huisdier dan gerust te stellen en te belonen bij goed gedrag.

De voor- en nadelen

Er zijn meerdere voordelen als je je baby op laat groeien met een huisdier. Uit diverse onderzoeken blijkt namelijk dat een huisdier goed is voor de ontwikkeling van je baby. Fysiek gezien beweegt je baby’tje meer en het werkt ook nog eens stress verlagend. Daarnaast verlaagt het de bloeddruk en hartslag en wordt er door het aaien oxytocine aangemaakt. Dit wordt ook wel het gelukshormoon genoemd en heeft wederom een positief effect op je baby’tje. Helaas heeft het ook een nadeel en die is meteen heel verdrietig. Het liefst wil je er nog niet aan denken maar er komt helaas een moment dat je kindje afscheid moet nemen van haar huisdier.

Ben je bang dat je kindje allergisch is/wordt? Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat baby’tjes in hun eerste levensjaar tot de helft minder kans hebben om allergisch te worden voor huisdieren, als zij met een huisdier omgaan. Daarnaast blijkt dat baby’s die opgroeien met een hond, minder vaak ziek zijn dan baby’s uit gezinnen zonder huisdieren. Let wel: de kans op allergieën is ook afhankelijk van erfelijke aanleg en het type huisdier dat je hebt.

Heb je nog geen huisdier en wil je er graag eentje aanschaffen? Bereid dit dan goed voor en ga samen met je kindje kijken! Laat ze kennismaken en kijk hoe ze op elkaar reageren. 

Dier algemeen

Tips? Laat ze achter in een reactie en deel je ervaringen zodat andere zich goed voor kunnen bereiden op de eerste kennismaking.

Categorieën: BabyZwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *