Babyzwemmen

Je baby’tje leren zwemmen is iets waar je wat mij betreft niet vroeg genoeg mee kan beginnen. Om te beginnen is babyzwemmen erg leuk om te doen en het versterkt de band tussen jou en je baby. Je baby’tje maakt spelenderwijs kennis met het water én het is goed voor de ontwikkeling!

De zwemles

Babyzwemmen is gericht op de eerste beginselen van het leren zwemmen, op een speelse manier en aangepast aan de belevingswereld van je baby. Je baby leert zich thuis te voelen in het water door o.a. te draaien, drijven en bewegen. Ontspanning, gezelligheid en plezier hebben in het water staat voorop. Samen met je baby’tje ontdek en ervaar je het water met allerlei oefeningen die je samen uitvoert.

baby zwemmen

Waar en wanneer?

In principe kun je met je baby’tje gaan zwemmen als hij/zij minimaal 6 weken oud is. Tot die tijd is het niet aan te raden omdat je baby dan nog erg kwetsbaar is voor bijvoorbeeld infecties. Daarnaast kunnen ze zichzelf nog niet goed warmhouden en is het niet fijn om bibberend in het water te ‘zwemmen’. De meeste zwembaden bieden dan ook zwemles aan voor baby’s vanaf 3 maanden.

Babyzwemmen wordt meestal in groepsverband – onder deskundige begeleiding – gegeven. Het is aan te raden om zwemlessen te nemen omdat je op deze manier begeleid wordt en je leert wat je met je baby in het zwembad kan doen. Kies je voor een zwemles in groepsverband dan leer je ongetwijfeld andere ouders en baby’s kennen.

In de meeste zwembaden is het water gemiddeld 30 tot 32 graden, de optimale temperatuur voor je baby’tje. Het is overigens belangrijk om niet langer dan 30 minuten te zwemmen, dit is lang genoeg voor je baby’tje en zo voorkom je onder andere dat hij/zij kou krijgt.

Wat neem je mee?

Voor je baby’tje
 Badpak/zwembroek
 Extra droge kleertjes
 Handdoek en badjasje
 Babydoekjes, Zwitsal/olie
 Babyvoeding / drinkflesje
√ Zwemluiers en normale luiers

Voor jezelf
 Slippers
 Badkleding
 Handdoek
 Shampoo
 Kam/borstel
 Eten/drinken

Baby

Wat kost het?

Een babyzwemles van 30 minuten kost gemiddeld tussen de € 5,00 en € 7,00 (voor ouder en kind). De kosten zijn natuurlijk afhankelijk van het zwembad waar je naartoe gaat. De meeste zwembaden bieden ook abonnementen (cursussen) aan, waardoor je eenmalig een bedrag betaald voor de gehele lesduur. Een lesperiode duurt meestal 8 tot 10 weken.

Waar moet je rekening mee houden?

Let erop dat je je baby’tje geen eten geeft voor het babyzwemmen. Neem wel een tussendoortje mee voor na het zwemmen en let in het water goed op de signalen van je baby. Zorg ervoor dat je maximaal 30 minuten in het water bent. Na het zwemmen is het belangrijk om je baby’tje af te spoelen, in te smeren en warm te houden!

Ga jij zwemmen met je baby’tje? Of ben je inmiddels al naar het zwembad geweest? Deel dan je verwachtingen/ervaringen met andere (toekomstige) moeders. 

Categorieën: Baby

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *