De babyshower

In dit artikel wil ik jullie meenemen in een traditie van de afgelopen jaren: de babyshower. Want wat houdt dit nu eigenlijk in en hoe organiseer je het?

Wat is een babyshower?

De meeste van jullie kennen het fenomeen waarschijnlijk al. Voor degene die hier nog niet of minder bekend mee zijn licht ik graag toe wat dit feest inhoudt en hoe deze nieuwe ‘traditie’ is ontstaan. De babyshower staat in het teken van de toekomstige moeder. Het is hét moment om samen met de zwangere vrouw te vieren dat ze een baby verwacht en tevens het ultieme moment om haar in het zonnetje te zetten.

Maar waarom geven we een babyshower? En waarom kenden we dit vroeger niet en nu wel? De traditie is overgewaaid uit Amerika en wordt (meestal) alleen georganiseerd tijdens de eerste zwangerschap. Het idee is eigenlijk ontstaan om de aanstaande moeder voor te bereiden op het ouderschap.

Wanneer geef je de babyshower en wie nodig je uit?

Op deze vraag is geen standaard antwoord mogelijk. Je kunt de babyshower namelijk gedurende de hele zwangerschapsperiode geven. Echter kiezen de meeste ervoor om dit 4 tot 6 weken voor de bevalling te organiseren. De toekomstige moeder, en haar hormonen, zijn dan namelijk nog in voor een feestje en er is meer duidelijkheid over het verloop van de zwangerschap. Vaak is ook het geslacht van het kindje al bekend, wat natuurlijk de organisatie en de aankleding van het feest een stuk makkelijker maakt.

Een tip: begin op tijd met het vastleggen van een datum en nodig de gasten op tijd uit. Ook dat is trouwens lastig te bepalen voor degene die de babyshower organiseert. Want wie ga je uitnodigen? Begin allereerst met de (schoon)familie en haar vriendinnen. Het is in principe traditie om alleen vrouwen uit te nodigen maar laat je hierdoor niet leiden. Nodig de mensen uit waarvan je weet dat de toekomstige moeder ze niet zou willen missen, dan zit je altijd goed!

Verras de moeder in spe

Een babyshower is in de meeste gevallen een verassing! Het is eigenlijk net als een vrijgezellenfeest, maar dan voor de komst van een baby. De meeste aanstaande moeders worden dan ook verrast door bijvoorbeeld haar moeder of beste vriendin. Organiseer jij het feest? Spreek met haar af en lok haar dan met een smoesje naar de locatie waar alle gasten op haar wachten. Zorg er wel voor dat ze zich kan voorbereiden maar vertel nog niet precies wat jullie gaan doen.

Tijdens de babyshower staat natuurlijk de moeder in het middelpunt, in tegenstelling tot het kraamfeest, die gegeven wordt als de baby geboren is. Het is dus hét moment om de zwangere te verwennen met een heerlijke ontspannen dag en leuke cadeautjes.

Maar wat geef je haar cadeau?

Vraag haar eens op een subtiele manier wat ze graag nog eens zou willen hebben of zou willen doen. Als naaste ken je haar waarschijnlijk als geen ander en kun je zelf vast ook een leuk cadeau bedenken. Houdt de toekomstige moeder van sieraden of gepersonaliseerde spulletjes? Geef haar een mooi sieraad ter herinnering van haar kraamtijd of koop iets persoonlijks met haar naam erop. Houdt ze van lekker eten en gaat ze graag een avondje uit? Dan kun je haar natuurlijk ook een cadeaubon van haar favoriete restaurant geven zodat ze nog even samen met haar partner kan genieten. Met een pasgeboren baby wordt het namelijk lastiger om uit eten te gaan.

Heb jij plannen of heb je zelf een babyshower georganiseerd? Laat dan een berichtje achter met jouw ideeën, ervaringen en/of tips.

Lees ook (alvast) het artikel over het kraamfeest.

Categorieën: Kraamfeest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *