De (eerste) echo

Je voelt je buik groeien en je baby’tje begint steeds meer te bewegen. Je kunt niet wachten om je baby’tje te bewonderen, maar dit kan pas als hij of zij geboren is. Gelukkig is er de echo die de eerste momenten van je baby’tje vastlegt! Tijdens je zwangerschap worden er meerdere echo’s gemaakt, zoals: de termijnecho, de 20- wekenecho en de pret-echo.

De (eerste) echo

Waarom krijg je een echo?

Allereerst is het belangrijk om te weten te komen of je kindje goed groeit en of het hartje klopt. Op de echo zien ze of alles er goed uit ziet. Daarnaast is het om erachter te komen hoe lang je al zwanger bent, zodat de uitgerekende datum bepaald kan worden. En je krijgt te horen of je in verwachting bent van één baby of van een twee-of drieling.

Waar en wanneer krijg je een echo?

De eerste (termijn)echo krijg je meestal rond de 8e tot 12e week van je zwangerschap. De termijnecho wordt ook wel de 12- wekenecho genoemd. Tussen de 11e en de 14e week kan er ook een nekplooimeting worden gedaan. Met deze meting kan onder andere een indicatie gegeven worden of er een verhoogd risico bestaat op het syndroom van Down. De echo kan gemaakt worden door een arts, gynaecoloog, verloskundige of echoscopist.

Omdat alle baby’s de eerste weken even hard groeien, kan aan de hand van de lengte berekend worden hoe oud je baby’tje is. Dit kan uiterlijk tot 14 weken zwangerschap, daarna groeit iedere baby namelijk op zijn/haar eigen tempo verder. Aan de hand van dit gegeven, wordt de uitgerekende datum vastgesteld.

Hoe gaat het in z’n werk?

Bij de uitwendige echo, via de buikwand, krijg je een beetje gel op je buik. Hierdoor worden de geluidsgolven van het echoapparaat goed door je huid geleid. De gel voelt hooguit wat koud aan maar is verder onschadelijk voor je huid. Vervolgens word de zogenaamde transducer op je buik geplaatst. Dit apparaatje zendt de geluidsgolven uit en vangt ze weer op. Deze geluidsgolven worden vervolgens zichtbaar op het beeldscherm. Als alles goed is zie/hoor je het hartje kloppen.

Wat zie je op de (eerste) echo?

Met tien weken zie je al best veel van je baby’tje. Met een beetje uitleg en soms wat fantasie, kun je het hoofdje en de armpjes en beentjes onderscheiden. Later, vanaf ongeveer 16 weken zwangerschap is ook het geslacht van je baby’tje te bepalen en weet je of je in verwachting bent van een jongetje of meisje.

Tijdens de 20- weken echo wordt gekeken naar lichamelijke afwijkingen en wordt vaak gevraagd of je het geslacht wilt weten, al is dit geen officieel onderdeel van de echo. Het kan soms voor komen dat het geslacht nog niet goed zichtbaar is. Dan zul je nog eventjes moeten wachten. Wil je liever dat het (nog even) een verassing blijft? Dan kun je het natuurlijk ook zelf aangeven, ze zullen je niets verklappen.

De pret-echo

Een pret-echo is een echo zonder medische indicatie. Je hebt verschillende soorten dimensie pretecho’s, namelijk in 2D, 3D en 4D. Bij een 2D pretecho zie je je baby’tje in zwart- wit beeld en wordt er een doorsnede van je baby gemaakt. De mooiste 2D echo’s worden gemaakt tussen de 19 en 26 weken zwangerschap.

Bij een 3D pretecho krijg je bewegende 2D en 3D beelden te zien, waarvan de drie dimensionale beelden in kleur! Daarnaast krijg je bij de 3D pretecho diepte te zien, waardoor je soms al kan zien op wie je baby’tje gaat lijken. De gezichtsuitdrukking van je baby’tje is vaak al duidelijk in het 3e trimester van je zwangerschap zichtbaar.

De 4D pretecho wordt ook wel de live 3D echo genoemd. Bij een 4D echo is je baby’tje zichtbaar in bewegende kleurbeelden met diepte. Je ziet niet alleen goed hoe je baby’tje eruitziet, maar je ziet hem of haar ook lachen, gapen of duimen.

Wordt het vergoed?

De eerste (termijn)echo en de 20-weken echo worden vergoed in het basispakket van je zorgverzekering. Over de zorgkosten omtrent je zwangerschap en de bevalling die in het basispakket vallen, betaal je geen eigen risico. De pret-echo wordt in principe niet vergoed vanuit de (basis)verzekering. Maar het is zeker de moeite waard!

Tip: als aandenken krijg je een of meerdere echofoto’s mee. Bewaar deze goed en laat eventueel foto’s bijmaken. Leuk voor later!

echo foto's

Heb jij je (eerste) echo al gehad?

Categorieën: BabyZwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *