De kinderopvang

Je zwangerschapsverlof is zo goed als afgelopen en je gaat binnenkort waarschijnlijk weer aan het werk. Leuk! Maar wie gaat er nu op je baby’tje passen? Als je parttime werkt (of gaat werken) kun je op je vrije dag natuurlijk prima zelf op je baby’tje passen, maar de overige dagen zul je toch echt een oppas nodig hebben. In dit artikel vertel ik je meer over de kinderopvang. Want welke soorten kinderopvang zijn er en wat kost het?

kinderopvang

Welke soorten kinderopvang zijn er?

Oppas opa- en oma

Wil je je kindje liever in een vertrouwde omgeving op laten groeien? Dan bieden opa en/of oma wellicht een uitkomst. En wat is er nu leuker dan op je eigen kleinkind passen? Laat je opa en/of oma op je kindje passen, dan kom je niet in aanmerking voor kinderopvangtoeslag (tenzij zij toevallig gastouders zijn).

Kinderdagverblijf

Een kinderdagverblijf is een leerzame en veilige omgeving waar je kindje zich op zijn/haar eigen tempo spelenderwijs ontwikkeld. Door de omgang met andere kinderen zal je kindje (sneller) leren om samen te spelen en vriendjes te maken.

Een kinderdagverblijf vangt kinderen op van nul tot vier jaar. De leeftijd waarop je baby’tje voor het eerst naar de opvang kan verschilt echter per kinderdagverblijf. En op sommige kinderdagverblijven zijn er wachtlijsten (voor bijv. bepaalde dagdelen). Ik raad je daarom aan om je baby al vroegtijdig op te geven (misschien al voor de geboorte). Ga in ieder geval op zoek naar geschikte kinderdagverblijven bij je in de buurt.

Gastouderopvang

Een gastouderopvang is een kinderopvang in het huis van een gastouder of thuis bij het gezin. Het is kleinschaliger dan een kinderdagverblijf. Het aantal kinderen dat een gastouder tegelijk mag opvangen varieert van ongeveer vier tot zes kinderen (afhankelijk van de leeftijd). Het voordeel van een gastouder is dat je vaak flexibele(re) uren en haal- en brengtijden af kunt spreken. Heb je onregelmatige werktijden, dan is dit wellicht een uitkomst. Op zoek naar een gastouder? Neem eens contact op met een gastouderbureau of ga zelf op zoek in je omgeving.

Tip: let er wel op dat de gastouder geregistreerd staat in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP). Niet alleen voor de veiligheid, maar ook voor je portemonnee. Je hebt namelijk alleen recht op kinderopvangtoeslag als het kinderdagverblijf of de gastouder in het LRKP-register ingeschreven staat.

Peuterspeelzaal

De peuterspeelzaal komt pas in zicht als je kindje twee jaar is geworden. Je kindje kan vanaf twee jaar naar de peuterspeelzaal, totdat hij/zij naar de bassischool gaat.

Buitenschoolse opvang

Dit is nog een stapje verder. De buitenschoolse opvang is er namelijk voor kinderen vanaf 4 jaar die al naar de basisschool gaan. De buitenschoolse opvang, ook wel BSO genoemd, ligt meestal in de buurt van de basisschool en kinderen kunnen hier na schooltijd, tijdens studiedagen en schoolvakanties terecht. De openingstijden zijn afgestemd op de schooltijden. Je kindje eerder naar de BSO laten gaan? Sommige kinderen kunnen al terecht op de voorschoolse opvang. Vraag dit na bij de opvang bij jou in de buurt, om te kijken of dit mogelijk is.

24- uurs opvang

Zoals het woord al zegt, deze opvang is 24 uur per dag geopend en is het flexibelst van alle genoemde soorten kinderopvang. Voor ouders die (vaak) buiten kantoortijden werken, in bijvoorbeeld de avond, nacht of in het weekend, is dit de geschikte – en misschien wel de enige – oplossing.

Wat kost het?

Het uurtarief voor de kinderopvang of de gastouder is afhankelijk van het eigen tarief. De Rijksoverheid heeft echter een maximum uurtarief vastgesteld waarover je een vergoeding kunt krijgen. In 2018 bedraagt de maximale prijs per uur € 7,45 voor de dagopvang, € 6,92 voor de buitenschoolse opvang en € 5,91 voor gastouderopvang.

Hoeveel kinderopvangtoeslag je krijgt is afhankelijk van het gezamenlijk inkomen, het aantal uren dat je werkt en hoeveel kinderen je naar de dagopvang brengt. Op de website van de belastingdienst kun je een berekening maken die een indicatie laat zien van de kinderopvangtoeslag waar jij recht op hebt.

Weet jij al naar welke opvang jouw kindje gaat?

Categorieën: BabyZwanger

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *