Zwanger: een dagje weg!

Je bent zwanger en wil graag een dagje weg! Zolang jij je goed voelt kun je natuurlijk nog van alles ondernemen. Maar wat kan/mag nu eigenlijk wel en niet als je zwanger bent? Je zult met bepaalde activiteiten toch rekening moeten houden met het baby’tje in je buik. In dit artikel komen enkele uitstapjes aan bod (dagje wellness, pretpark en vakantie). Daarnaast wordt ‘een tatoeage laten zetten’ kort toegelicht. Dit is niet echt een dagje weg, maar wel een ‘activiteit’ die je beter kunt verzetten.

Een dagje wellness: de sauna/zonnebank

Als je zwanger bent kun je beter niet naar de sauna gaan, in ieder geval niet in de eerste drie maanden of de laatste vier tot zes weken van je zwangerschap! Besluit je toch om wel te gaan, ga dan niet in de heetste sauna en blijf niet langer dan tien minuten zitten. Koel af met een koude douche en ga niet in het dompelbad. De infraroodsauna is trouwens wél verboden terrein als je zwanger bent. Houdt je meer van de zonnebank? Het mag wel maar het is niet aan te raden. De warmte van de zonnebank kan je namelijk uitdrogen, wat gevaarlijk is voor je baby. Daarnaast heb je een verhoogde kans op een zogenoemd zwangerschapsmasker. Misschien is het dus verstandiger om een paar maanden over te slaan. Des te meer kun je ervan genieten als je kindje geboren is.
wellness

Een dagje naar het pretpark

Een dagje naar het pretpark is misschien minder leuk als je graag in achtbanen gaat. Je baby zit veilig in je buik dus je kunt natuurlijk nog wel in attracties die niet met 100 km/u door een looping gaan. Bij de attractie staat meestal vermeld of je er wel of niet in mag als je zwanger bent. Twijfel je? Vraag het dan even na bij de medewerker die bij de attractie staat. Als je zwanger bent is het af te raden om in snelle attracties te gaan of in achtbanen die over de kop gaan en waarbij je dus een beugel over je buik krijgt. Dus houd jij de tassen bij?
pretpark

Op vakantie

Skivakantie
Als je zwanger bent kun je gewoon op wintersportvakantie, mits je niet hoogzwanger of onervaren bent. Maar mag je nog wel van de piste af? In principe mag je tot de twaalfde week gewoon skiën of snowboarden. Maar vanaf dan kan een eventuele val gevaarlijker zijn voor je ongeboren kindje.

Ga jij binnenkort op skivakantie en ben je zwanger? Overleg altijd eerst met je verloskundige, gynaecoloog of arts en ga niet de piste op als je veel last hebt van zwangerschapskwaaltjes. Duizeligheid is niet echt een skill waar je naar op zoek bent als je op de piste staat…

Vliegvakantie
Na ongeveer 32 weken zwangerschap wordt het afgeraden om te gaan vliegen. Het risico op een bevalling in de lucht is namelijk te groot. Om deze reden weigeren veel luchtvaartmaatschappijen hoogzwangere vrouwen, al kan het medisch gezien geen kwaad.

Is je kindje al geboren en ga je (lang) vliegen? In dit artikel vind je een handig gadget voor tijdens je vlucht. Je baby’tje krijgt namelijk geen eigen stoel, waardoor je hem/haar de hele vlucht op schoot moet houden.

Cruisevakantie
Ga je graag op cruisevakantie of wil je voor het eerst gaan cruisen? Let er dan op dat je vanaf ± 24 weken zwangerschap niet meer aan boord mag. Ook rederijen weigeren hoogzwangere vrouwen. Dit heeft te maken met de complicaties die op kunnen treden en de verhoogde kans op een bevalling. Dit risico willen ze niet lopen, ergens wel logisch toch? Al is het natuurlijk wel bijzonder om te kunnen zeggen dat je kindje op zee ter wereld is gekomen.op vakantie

Een tatoeage laten zetten

Wil je graag een tatoeage laten zetten? Wacht dan liever tot ná je zwangerschap. Als je zwanger bent heb je namelijk kans om een lichte infectie op te lopen. Daarnaast kan je lichaam heftig(er) reageren op de pijn die je voelt tijdens het zetten van een tattoo. En als dat nog niet genoeg redenen zijn, kan je huid veranderd zijn tijdens je zwangerschap, waardoor de tattoo er ná de geboorte anders uit kan zien.

Maar…

Ondanks de adviezen en dingen die je niet (of liever niet) mag doen, kun je zeker genieten van een dagje weg! Ga er lekker op uit en geniet nog even van de dingen om je heen.

Staat jouw dagje weg hier niet tussen maar wil je er toch meer over weten? Stel je vraag dan in een reactie hieronder.

Meer lezen over een gerelateerd onderwerp? Ga dan naar dit artikel: zwanger: waar moet je rekening mee houden?


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *