Zwanger: waar moet je rekening mee houden?
Je bent in verwachting van een kindje, gefeliciteerd! Er staat je een leuke en spannende periode te wachten. Je gaat je voorbereiden op de komst van je baby’tje. Als je zwanger bent vraag je je soms af of je sommige handelingen nog wel mag doen. In principe kun je een heleboel, maar soms moet je er rekening mee houden dat je niet alles mag als je zwanger bent. In dit artikel vertel ik je met welke (dagelijkse) dingen je nu eigenlijk rekening moet houden als je zwanger bent.
Voeding
Er wordt de laatste jaren redelijk veel onderzoek gedaan naar het effect dat voeding in de zwangerschap op de gezondheid van de baby heeft. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat voeding wel degelijk effect kan hebben op de gezondheid van het kindje. Eet je minder gezond of heb je bepaalde tekorten aan vitaminen en mineralen? Dan kunnen er veranderingen optreden in het DNA van je baby. Er zijn diverse redenen om te letten op je voeding tijdens je zwangerschap. Het heeft trouwens ook effect op het verloop van jouw zwangerschap. Gezonde voeding vermindert namelijk het risico op complicaties. Eet trouwens niet voor twee, ook dit schijnt niet goed/nodig te zijn.
Een lijstje met dingen die je niet (of liever niet) mag eten, vind je in dit handige overzicht.
Roken
Als je niet rookt dan is dit niet alleen super goed maar vertel ik je wellicht overbodige informatie. Over roken hoef jij je in ieder geval geen zorgen te maken. Toch benieuwd naar de gevolgen van roken tijdens de zwangerschap? Of rook jij wel? Lees dan snel verder.
We weten het allemaal: roken tijdens de zwangerschap is slecht voor je baby! Maar als je rookt is het niet eenvoudig om te stoppen. Toch zul je voorlopig afscheid moeten nemen van je sigaret, roken wordt namelijk zeer sterk afgeraden. Besluit je voor je zwangerschap te stoppen met roken (wat overigens het beste is), doe dit dan drie maanden van tevoren. Op deze manier heeft je lichaam de kans om alle afvalstoffen uit je lichaam op te ruimen en te wennen aan het niet-roken.
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op: aangeboren afwijkingen, de kans op overlijden van het (ongeboren) kindje, de kans op een lager (geboorte)gewicht en latere groei- en ontwikkelingsproblemen, de vatbaarheid voor infecties en de kans op astma.
Alcohol
Naast roken is het gebruik van alcohol zeer schadelijk voor je ongeboren kindje. Drink geen alcohol meer tijdens je zwangerschap. En helaas, ook kleine hoeveelheden zijn gevaarlijk! Hetzelfde geldt natuurlijk voor drugs, dit hoef ik je niet uit te leggen.
Medicijnen
Slik je medicijnen? Controleer dan altijd de bijsluiter of vraag het na bij de apotheek! Moet je stoppen met een medicijn, overleg dan altijd met je arts en vraag of je niet op een ander middel over kan stappen.
De kattenbak verschonen en in de tuin werken
Als zwangere vrouw mag je soms bepaalde dingen niet meer doen. Vervelend, maar niet voor niets! Als je een kat hebt zul je op zoek moeten naar iemand die de kattenbak voor je verschoont. Als je zwanger bent is Toxoplasmose namelijk gevaarlijk voor je ongeboren kindje. Toxoplasmose (ook wel kattenziekte genoemd) is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een parasiet. Deze parasiet wordt verspreid via de ontlasting van katten en zijn besmettelijk voor zowel mens als dier. Pas trouwens op met alle dieren, ook geiten en schapen kunnen het bij zich dragen. Stel een bezoekje aan de (kinder)boerderij dus even uit!
Hetzelfde geldt voor in de tuin werken. Toxoplasmose wordt ook overgedragen via besmette grond. Door te tuinieren zonder handschoenen kun je hiermee in aanraking komen. Wil je toch tuinieren? Zorg er dan voor dat je altijd handschoenen draagt en was je handen zorgvuldig.
Deze klusjes zijn dus voortaan voor iemand anders… vind je vast niet héél erg, toch?
Lang stilzitten of te lang staan
Door de hormonale veranderingen heb je sneller kans op trombose. Om deze reden is het belangrijk om niet te lang achter elkaar stil te zitten. Sta dus af en toe even op en ga een stukje lopen, al is het maar naar het toilet of de koelkast. Te lang staan is overigens ook niet goed, het is dus van belang een goede balans te vinden tussen staan en zitten. Als je bijvoorbeeld staand werk doet heb je een verhoogde kans op vroeggeboorte van je kindje. Probeer het dus zoveel mogelijk af te wisselen en let vooral op je houding zodat je zo min mogelijk last krijgt van je rug, bekken en gewrichten/spieren.
Hakken dragen
Het dragen van hakken tijdens je zwangerschap is niet de verstandigste keuze. In het begin denk je misschien nog ‘dit gaat toch prima’ maar naarmate je buik(je) groter en zwaarder wordt zul je merken dat het niet zo comfortabel is en je wellicht wat uit balans raakt. Als je last hebt van duizeligheid kun je beter niet op (hoge) hakken lopen. En het voorkomt ook dat je (meer) last krijgt van je onderrug, knieën en enkels. Dus zet ze een tijdje in de kast en doe ze alleen aan naar speciale gelegenheden. Of draag ze alleen aan als je weet dat je niet veel hoeft te lopen.
Röntgenfoto’s
Dit komt je vast bekend voor. Waarschijnlijk heb je de waarschuwing al vaker gezien in het ziekenhuis of bij de tandarts. Als je zwanger bent (of denkt te zijn) mag je geen röntgenfoto’s laten maken. Want bij het maken van deze röntgenfoto’s komt altijd een straling vrij, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de baby in je buik. Is het noodzakelijk om een foto te laten maken? Dan zijn er hulpmiddelen als een loden schort om ervoor te zorgen dat de straling je buik niet bereikt. Moet je controlefoto’s laten maken bij de tandarts? Dan kan dit meestal wel wachten tot na je zwangerschap. Maar geef dus altijd aan dat je zwanger bent, of zou kunnen zijn!
Gevaarlijke sporten
Mocht je een gevaarlijke sport beoefenen, pas dan op! Sporten waar je voornamelijk mee moet oppassen zijn bergbeklimmen, skiën, contactsporten zoals voetbal en basketbal, paardrijden, (rol)schaatsen, intensief joggen of krachttraining en duiken.
Autogordel
Je autogordel gaat natuurlijk over je buik heen, maar kan dit tijdens je zwangerschap? Het antwoord is ja. Als je zwanger bent kun je een autogordel gewoon op de normale manier gebruiken. Je kunt de onderste band van de gordel natuurlijk iets lager dragen, zodat het niet zo strak rond je buik zit.
Wist je trouwens dat het in de laatste maand van je zwangerschap afgeraden wordt om zelf auto te rijden? In deze periode is je baby’tje namelijk minder beschermd tegen eventuele ongelukken. En je hebt ook kans dat je ineens ergens last van krijgt (weeën o.d.), wat natuurlijk niet alleen onhandig is maar ook gevaarlijk kan zijn.
Tip: doe vooral waar jij je goed bij voelt. Iedereen ervaart haar zwangerschap anders en ieder lichaam is ook anders!
Waar hield jij rekening mee tijdens je zwangerschap?
Lees ook mijn artikel over zwanger en een dagje weg.